VESNA PETRINOVIC, dizajner teksta
Iskustvo
Posedujem veliko radno iskustvo kao grafički dizajner. Radila sam prelom na mnogim različitim projektima: romani, zbirke pesama, zbirke poslovica i priča, udžbenici, časopisi, poslovni izveštaji (gde su zastupljeni: mape, dijagrami i tabele). Radim u programima InDesign, Illustrator, Photoshop i CorelDraw. Moji klijenti su izdavačke kuće, samostalni izdavači i poslovni subjekti.

Pružam pouzdanu, preciznu i brzu uslugu. Radim grafički dizajn Vašeg materijala, ili kao grafički operater, samo pratim dizajnerske instrukcije Urednika. Možete mi dati materijal u raznim oblicima: staro izdanje knjige, tekst fajlovi (od prevodioca, lektora, autora...), rukopisi ili nešto treće.  Mogu vam isporučivati pripremu na pausima ili u PDF-ovima spremnim za CTP. Takođe, mogu Vam davati i "otvorene" fajlove u InDesigne-u sa urađenim ili templejtom ili urađenom pripremom do određenog stepena, a da Vi sami uradite završne korekcije i ispravke.


Vrednost posla:
- ako dobijem tekst u Word-u
- uradim prelom
- Vi dobijate fajl u PDF-formatu, koji možete ili sami odštampati pa ispraviti ili ga direktno ispraviti u fajlu i poslati ga imejlom nazad
- uradim unos ispravki
- Vi dobijate kao konačnu pripremu PDF fajl koji šaljete u CTP studio i izrađujete ploče kod njih.


Procedura preloma
Dostavljate tekst u Word-u.
Korisno je da dobro proverite ima li slovnih ili nekih drugih grešaka. Ako odmah to ispravite, to ubrzava rok izrade. Zato dobro proverite Vaš tekst pre nego ga pošaljete na prelom.
Skoro uvek je bolje da vaš tekst bude sadržan u jednom fajlu, nego da je raspoređen u više fajlova. Kada je u jednom fajlu, onda ste sigurni da će redosled poglavlja biti ispravan i da će celokupan tekst biti i obrađen.
Obrađujem samo kompletan materijal. Iskustvo govori da, ako i nedelju-dve sačekamo da kompletirate tekst, pre ćemo završiti obradu materijala nego kada krenemo da radimo na parče i započnemo rad pre dobijanja kompletnog teksta.
Specifičan slučaj je kada želite da radite knjigu koja ima indeks. Ukoliko nameravate knjigu sa indeksom, molim da me kontaktirate.
Prelom
Sada, kada imate izdefinisan i završen tekst, sledeći korak je da se dogovorimo o izgledu stranice. O formatu, o dimenzijama i izgledu osnovnih elemenata stranice: font i veličina fonta, broju redova po stranici, paginaciji, izgledu fusnota, vrha i dna stranice... Uradiću Vam probni uzorak i nakon dogovora utvrdićemo na koji nacin ćemo dalje raditi.
Kada potvrdite probni uzorak, radim čitavu knjigu (časopis, izveštaj...) i štampam Vam takozvanu prvu korekturu na standardnom papiru tako da možete uraditi korekturu u lekturu i na tom papiru zabeležiti ispravke. (Ukoliko Vam je lakše i praktičnije mogu Vam poslati i PDF fajl koji možete direktno korigovati koristeći besplatan Adobe Reader program.)
Završavanje poslova
Kada primite prvu korekturu u PDF-u ili na papiru, Vaš posao (odnosno Vašeg lektora) je da korigujete tekst i druge elemente preloma. Ispravljaćete moje greške, ali ćete Više imati posla oko gramatičkih i stilskih ispravki.
Uradite ispravke direktno u PDF-fajlu koristeći alatke (ali molim Vas koristite alatku replace text pre nego comment tool!) Adobe Reader-a i pošaljite ga nazad da to obradim u InDesigne-u.a
Ukoliko to zahtevate, uradićemo ovaj proces ispravljanja dva ili tri puta dok ne budete zadovoljni. Naravno, vrednost posla se malo menja ako to želite da radite sa štampanjem novih korektura na papiru.
NAPOMENA: Ponekad će lektor (korektor) pronaći mnogo grešaka na stranici. Ukoliko ih pronađe više od 10 po strani, zahtevajte od lektora da prekine ispravke i odmah me kontaktirajte.


O meni
Vesna Petrinović
Datum rođenja: 24. januar 1965.
Živim i radim u Beogradu.
Inženjer tehnologije polimera.
Iskustvo

Od 1991. do dan. — prodaja grafičkih usluga
Od 1995. do dan. — za sve svoje klijente radim i grafički dizajn (CorelDraw, Photoshop)
Od 1999. do dan. — grafički prelom knjiga i grafička priprema dva mesečna biltena. (QuarkXPress, a od 2005. — InDesign i Illustrator)
Od 2011 do dan. — obuka, privatni časovi o grafičkoj pripremi

P R E L O M T E K S T A. C O M
Prelom i omot knjige

Dizajn korica ili dizajn omota, knjige koja se radi, treba na kreativan nacin da predstavi sadrzaj knjige. Za dizajnera je vrlo je bitna oblast kojom se knjiga bavi kao i kojoj je populaciji namenjena da bi se prilagodila potrebama. Deblji kartoni i razne vrste zavrsne graficke obrade korica, kao sto su utiskivanje i sl. doprinose kompletnom utisku o knjizi i time uticu na potencijalnog kupca.