NAJSTARIJE POZNATO POREKLO - DEMOGRAFSKA KRETANJA KROZ ISTORIJU - 
-POGROMI - GDE SU ŽIVELI I GDE DANAS ŽIVE MALETIĆI

Rad na knjizi započet 2006.god. završen 2014.god.


Kod slovenskog naroda prisutno je podozrenje sa omalovažavanjem bratstveničke istorije koja ukazuje na poreklo, mesto i uslove življenja i njihove migracije. Sloveni nisu učili i još uvek ne uče svoju istoriju kako treba, ona izgleda i nije bila “učiteljica života”. 
Kazna za nepoznavanje onoga što je najsvetije za jedan narod, prošlost njegova i njegovih predaka, nije izostala. Na sreću Maletića u današnje vreme ima u više naroda i narodnosti, u više veroispovesti pa hteli to oni ili ne, svidelo se to nekom ili ne, ovo se “braćo” poreći ne može! 
Zato i mi moramo iz istorije crpeti sve dostupne podatke, da bi smo uspeli shvatiti, i na svoja buduća pokolenja prenositi ispravnu i na istorijskim činjenicama zasnovanu istinu, da znamo ko smo, odakle smo i dokle nam seže poreklo.
Svaka vrsta takozvanih ideologija otupljuje duh naroda i stvara ono što imamo danas, jedno bezoblično potrošačko društvo, koje živi samo da bi živelo postepeno jedući svojim pojedinačnim i opštim egoizmom i samo sebe.
Za pisanje ove monografije posebnu poteškoću čini nedostatak dokumenata za pojedine epohe, nedovoljna istraženost i njihova nedostupnost široj javnosti. Značajan deo dokumenata se nalazi u arhivama bivših osvjača i nisu prevedena i dostupna ili pak svest našeg čoveka nije u situaciji da pravilno prihvati činjenice iz tih epoha. 
No, nezavisno od toga kako ko posmatra istorije o bratstvima, nalazim da je za naše bratstvo ona važna, da je vredna poštovanja potomaka prema onima čije gene i ime nosimo sa sobom. Ovo posebno zbog toga što se iz kolektivne svesti gase pamćenja, predanja i kazivanja, što samo po sebi dovodi u opasnost da se trajno izgube iz kolektivne svesti mlađih generacija. Ovom prilikom, pokušavam da dokumentovana i istražena saznanja, koja sam prikupio do sada, objedinim na jednom mestu, kako bi se stvorio osnov za dalja istraživanja i dopune. 
Raspoloživa arhivska građa, istraživanja i praćenje kretanja naročito Maletića iz plemena Maleševci, kao i upoređivanje mnogih toponima, nedvosmisleno pokazuje: 
Da su koreni Maletića iz Maleševske doline, okružene Maleševačkim planinama (današnja Makedonija) do prvog pominjanja 1335.godine na Kosovu i Metohiji u manastiru Dečani. 
Njihova dalja kretanja pratite kroz ovu monografiju, jer duhovi naših predaka traže od nas da uspostavimo isprekidane bratstveničke i porodične veze na prostorima gde sada živimo, gde je to moguće i gde je prisutna svest i volja bratstvenika, od postojbine do sadašnjih staništa.
Obim i tačnost podataka za bratstvo i pojedince, zavisili su od pisanih i dostupnih podataka i tačnosti podataka pojedinaca koji su ih dostavljali. Zbog toga dozvoljavam mogućnost potkradanja grešaka, koje su svakako ispravljive. Smatram da je bolja monografija sa greškama od monografije u mislima i sećanjima, koja nije objavljena i svima dostupna, te svesno preuzimam rizik zbog kvaliteta, sa nadom da će neka nova i mlađa generacija nastaviti ovaj posao dopune i uobličenja podataka koji mi nisu bili dostupni.
Poštovani preci, ovo je moj mali dug za vaš veliki dar, postojanje Maletića, koji sam sakupio, beležeči predanja, pamćenja i činjenice, obilazio područja, sela i vaša večna počivalištva gde ste vi na kamenu ispisali ono iz čega mi danas učimo da je život, život, samo ako je u slobodi i bratskoj ljubavi.
Zahvalnica:
Podstrek da krenem u rad ove monografije, dao je profesor istorije Nikola Laketa, koji je kao imigrant od poslednjih jugoslovenskih ratova iz Sarajeva našao utočište u dalekoj Australiji, njegovo angažovanje na raznim internet forumima o Genealogiji, probudilo je strast u meni, a u međusobnoj razmeni mišljenja, bezrezervno podržao ideju i teoriju o prvim boravištima i kasnijim kretanjima Maletića iznetu u ovoj monografiji. Momiru Marijanoviću publicisti i darodavcu velikog broja grafika objavljenih u ovoj monografiji, koji me je bodrio da ne odustanem na pola puta. Draganu Mininčiću direktoru “I.P.Prosveta” za prelepe i retke grafike (dolazak izbeglih srba u Sant Andreju i druge). Zahvalan sam gospodinu Živanu Miši Ištvaniću iz Bele Crkve na trudu i vremenu koji je uložio da sve podatke o Đorđu Maletiću sabere i pretoči u knjigu o njemu. Javnu zahvalnost dugujem i mnogim Maletićima koji su verovali u ovaj projekat i nesebično pomagali, dajući informacije o sopstvenom poreklu i rodoslovu.


Još jednom hvala: Maji Maletić iz Novske. Biljani Maletić iz Slovenije. Tanji Maletić iz Švajcarske. Agici Maletić iz Beograda. Mileni Maletić iz Beograda (Ribari-Mačva) Dragani (Maletić) Grabovica, iz Prijedora. Veri (Maletić) Kučarski, Rankovica, kod Teslića. Dragani Maletić (ćerka Jove i Jele Maletić) Vojku Maletiću i njegovoj ćerki Bogdanki - Bogdi iz Detleka. Ranku Maletiću (arhijerejski namesnik) iz Prijedora. Danijeli Maletić iz Banja Luke. Drakčetu Maletiću iz Bogatića. Radiši Maletiću iz Bogatića. Zoranu Maletić iz Valjeva. Nenadu Maletiću iz Ilove. Heleni Maletić iz Zrenjanina. Ognjenu Maletiću iz Australije. Bibi Maletić iz Amerike. Ratku Maletiću i njegovom sinu Miodragu iz Pule. Veri (Maletić) Zarić iz Novog Sada. Bori Maletiću iz Amerike.
Neka mi oproste oni koje nisam pomenuo.

KNJIGA
OVO JE JEDINSTVENA KNJIGA   100%    U  N  I  K  A  T  100%     OVO JE JEDINSTVENA KNJIGA 100%   U  N  I  K  A  T  100%
M  O  N  O  G  R  A  F  I  J  A    O    M  A  L  E  T  I  C  I  M  A     
A   N   T   I   K   V   I   T   E   T   I
                         i
          l  e  p  e     s  t  v  a  r  i
BOOK

-- Maletici - Istorija
Maletici u Srbiji - I
Maletici u Bosni
Maletici u Hrvatskoj
--Maletici u Evropi
Maletici u Americi
Maletici u Rumuniji
Maletici iz Argentine-Brazila - Urugvaj
-- Maletici - ulice,toponimi i sveštenici
-- Knjiga o Maleticima
--Zlocini nad Maleticima u II svetskom ratu
--Maletica Rodoslovi
--Maletici u Australiji

--Maletici i njihove slave
-- Maletić  Đorđe 
-- Maletići  na Kosovu
-- Sadržaj knjige o Maletićima 
--Maletići Sportisti
-- Maletići u Sloveniji
SAJTOVI ZA PRETRAGU
www.familysearch.org
www.census.gov
www.stevemorse.org
www.castlegarden.org
www.genealogy-search-help.com
www.genealogy.beginthier.nl
www.2.genealogy.com
www.genealogytoday.com
www.genealogysearchengines.com
www.ngsgenealogy.org
www.olivetreegenealogy.com

9 maj 1285-2a
.
Maletici u Ukraini

Maletici u Rusiji

MALETICH
MALETICI
MALETIC
MALETIK
MALETII
MALETIN
OVO JE JEDINSTVENA KNJIGA   100%    U  N  I  K  A  T  100%     OVO JE JEDINSTVENA KNJIGA 100%   U  N  I  K  A  T  100%
DNA
TEST DNA-DNK
PRELOMTEKSTA.COM
PAŽNJA PAŽNJA!
ZAŠTITA PLATNIH KARTICA